Szpinak z suszonymi pomidorami

utworzone przez | Cze 19, 2020 | 0 komentarzy

Szpinak kojarzy mi się z bajką Popye… już od małego wiedziałąm, że jest to posiłek, który daje moc, siłę i energię! Dlaczego wciąż tak wiele z nas nie lubi szpinaku? Ja z resztą też nie byłam przekonana do jego mdłego smaku, ale nie poddałam się (chciałam być jak Popye) i doprawiałam, kombinowałam aż w końcu znalazłam swój smak! Po pierwsze trzeba go dobrze doprawić: sól, pieprz i ostra papryka to moje podstawowe dodatki, po drugie CZOSNEK! Uwielbiam czosnek i chyba kiedyś napiszę o nim nieco więcej, bo ten naturalny antybiotyk potrafi uratować niejedną potrawę (sos czosnkowy + pieczone warywa mmmm…). I dodatki… szpinak lubię podawać z serem feta lub podróbką sera festa tak zwaną Falvita kanapkową 🙂 Tym razem dodałam jeszcze suszone pomidory i … wyszło super!

Składniki:

-liście szpinaku

-oliwa z oliwek

-ser feta lub ser kanapkowy Falvita

-czosnek 2-3 ząbki

-cebula 1 szt.

-pomidory suszone (2-3 łyżki po pokrojeniu w plastry)

-sól, pieprz, ostra papryka (lub słodka)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Poczekałam aż się zeszkli (nie może być bązowa, ani się przypalić!) i dodałam rozgnieciony czosnek. Chwilę poczekałam i wrzuciłam szpinak (czary – mary i połowa szpinaku znika ). Kiedy szpinaku zaczęło ubywać dodałam ser i suszone pomidory. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem i chwilę przytrzymałam na patelni. 

Szpinak najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym (blenduję ugotowane ziemniaki – bez żadnego masła czy śmietany, po prostu) lub makaronem. ożna dla smaku posypać parmezanem lub serem cheedar…mniam… Napiszcie czy skorzystaliście z przepisu i czy Wam smakował? Smacznego! S.B 

Call Now Button