Szparagi z kozim serem

utworzone przez | Cze 19, 2020 | 0 komentarzy

Szparagi z Kozim Serem

Szparagi… jedzmy je puki są świezutkie  i dostępne w sklepach! Sezon na szparagi trwa mniej więcej od kwietnia do lipca, a ja poznałam je dopiero w tym roku… To znaczy wiedziałam ,ze istnieją , ale kojarzyły mi się ze strefą ekskluzywnego jedzenia i amerykańskim śniadaniem gwiazd z Instagrama. Dzięki mojej Kochanej Asi, która przygotowała mi szparagowy obiad (będący z resztą poniższym przepisem) raz w tygodniu jest to mój letni posiłek! Dlaczego warto zajadać się tymi pysznościami? Oprócz tego, że mają mało kalorii zawierają mnóstwo wartości odżywczych i… są też doskonałym afrodyzjakiem! Kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, błonnik i prebiotyki to niezbędne elementy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

Składniki:

-Zielone szparagi (porcja)

-ser kozi ( na 1 porcję 4 plastry)

-migdały i orzechy ( na 1 porcję 2 łyżki)

-masło (1 łyżeczka)

-oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam masło i oliwę, kiedy masło się rozpuściło wrzuciłam szparagi (wcześniej odkroiłam końce – można je również odłamać). W trakcie kiedy szparagi się smażyły na talerzu położyłam 4 plasterki koziego sera. Po tym jak warzywa na patelni zarumieniły się i zmiękły połozyłam rozgrzane szparagi na ser. Na tej samej patelni uprażyłam migdały i orzechy włoskie i posypałam nimi szparagi. 

Można podawać z jajkiem sadzonym, to danie może być dadatkiem do obiadu lub osobnym posiłkiem! Lubicie żurawinę, pestki dyni ? Koniecznie dodajcie je do szparagów! Napiszcie, czy skorystaliście z przepisu i czy Wam smakowało. Smacznego!

Call Now Button