Warsztaty Zdrowy Lunchbox

utworzone przez | Paź 27, 2018 | 0 komentarzy

Witajcie! Jak spedzacie jesienne soboty? Śpicie do późna i leniuchujecie na kanapie przy ulubionym serialu? A może już od rana poddajecie się ulubionym aktywnościom w pojedynkę z rodziną lub znajomymi? Mamy dla Was świetną alternatywę spędzenia jednego z jesiennych sobotnich poranków – warsztaty dietetyczne, po których wyjdziecie pełne energii i nowych pomysłów!  Przeczytajcie jak było na naszym ostatnim spotkaniu!


Dokładnie tydzień temu, grupka świadomych kobiet, wzięła udział w warsztatach dietetycznych „Zdrowy lunchbox, czyli domowa dieta pudełkowa”. Wyszły z nich zmotywowane, zainspirowane i zadowolone. Dlaczego? Po pierwsze całe spotkanie umilała nam kawka i jedzenie – to już połowa sukcesu warsztatów, prawda? Wiemy, że większość z Was nie obejdzie się bez porannej kawki dlatego to zawsze stały element naszych spotkań! A, że kawka najlepiej smakuje z czymś smakowitym to do degustacji była m.in. pełnoziarnista tarta z kurczakiem i papryką, budyń jaglany, ekspresowa nocna owsianka, domowy hummus w trzech wersjach i drobne przekąski. Potrawy były tematyczne – wszystko to przecież idealnie nadaje się do zabrania na wynos!

Chcemy, żeby warsztaty były dla Was jak najbardziej praktyczne i inspirujące. Nasz dietetyk Dagmara Banach dba o to, aby przemycać dla Was jak najwięcej wiedzy. Na ostatnim wykładzie rozmawiałyśmy o tym, jak powinien wyglądać zbilansowany posiłek (zarówno ten podany na talerzu, jak i zapakowany do pudełka). Wiemy, że dzisiejszy styl życia to większość czasu spędzone poza domem: w podróży, w pracy, w szkole, na placu zabaw z dzieckiem.

Dagmara powiedziała na co zwracać uwagę przy przygotowywaniu posiłku na wynos i jak zawsze mieć ze sobą zdrowy i cieszący oko lunchbox bez spędzania w kuchni wielu cennych minut. Rozłożyłyśmy na części pierwsze najbardziej popularne „dania” na wynos – kanapkę, sałatkę i koktajl.

Dużym zaskoczeniem był temat składu chleba. Uczestniczki otrzymały 3 rodzaje pieczywa, różniące się od siebie kolorem, kształtem, konsystencją. Ich zadaniem było wskazanie najzdrowszego wyboru. Wiecie, co się okazało? Prawie wszystko wybrały chleb o najgorszym składzie! Teraz jednak już na pewno wiedzą, czym się kierować przy jego wyborze 😊. Na koniec zadałyśmy sobie także pytanie – „w co zapakować nasz zdrowy posiłek na wynos?”. Kto słyszał kiedykolwiek o związkach endokrynnie czynnych (jeśli brzmi to dla Ciebie jak czarna magia – koniecznie poczytaj!) ten wie, że niezwykle ważne jest to, w czym przechowujemy nasze jedzenie i napoje.

Po wykładach wszyscy uczestnicy wiedzą już, jakie materiały są godne uwagi, umieją też rozszyfrować oznaczenia plastików. Potrafią zaplanować swój zdrowy posiłek, kupić odpowiednie pudełko, zrobić i zabrać go ze sobą na wynos. Jeśli dopiero zaczynają przygodę ze zdrowym stylem życia to idealny początek! Na koniec warsztatów każdy dostał skrypt z przepisami i cennymi wskazówkami dotyczącymi odżywiania. Na końcu materiałów znajdowały się lunchbox plannery, które ułatwiają tworzenie pełnowartościowych posiłków na wynos. Każdy dostał również voucher na trening personalny, a jedna osoba wylosowała nagrodę – pięknego lunchboxa!

Czy uczestnikom zajęć udało się  wdrożyć zdrowe wskazówki do swojego jadłospisu w minionym tygodniu?
Kto chciałby spędzić tak pewien sobotni poranek w listopadzie? A może macie konkretne tematy, o których chcielibyście posłuchać? Piszcie na kontakt@port-fitness.pl wszystkie propozycje rozważymy 😊 Robimy to przecież dla Was!

Zapraszamy na zajęcia fitness Gdańsktrening personalny Gdańsk